8 lucruri mai puțin cunoscute despre Aeroportul Otopeni: De la bază militară pentru trupele naziste la cel mai mare nod aviatic din România

Aeroportul Internațional “Henri Coandă” din Otopeni, cel mai important nod aviatic al țării noastre, are o istorie bogată.

Situat la 17 km nord de centrul Capitalei, are două terminale, două piste pentru avioane, peste 1.200 de angajați, 104 ghișee de check-in și 38 de porți de îmbarcare.

În continuare v-am pregătit o listă câteva lucruri inedite despre Aeroportul Otopeni.

Știați că:

1. Aeroportul Otopeni fost bază militară pentru Al Treilea Reich?

Aeroportul Otopeni a jucat un rol strategic în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Bază importantă în regiune pentru trupele naziste, a găzduit în cea mai mare parte forțe militare aeriene conduse de generalul german Alfred Gerstenberg.

După ce românii au întors armele în 1944, aviația americană a trimis 400 de aparate de zbor să atace ultima insulă a nemților din zona Bucureștiului. Pierderile în rândul parașutiștilor germani au fost uriașe, terminând practic dominația acestora în capitala țării noastre.

2. A depășit în grandoare aeroporturile franceze?

În 1965, creșterea traficului aerian, asigurat până atunci în exclusivitate de aeroportul Băneasa, determină construirea unui nou aeroport în zona Capitalei.

Atunci a început procesul de transformare a bazei aeriene militare Otopeni în aerogară, care a inclus, printre altele, modernizarea pistei existente și prelungirea ei până la 3500 m. Era o cifră impresionantă pentru acea vreme, fiind superioară “bătrânului” aeroport Paris-Orly. În programul de modernizări a fost inclus și un nou terminal de pasageri, atât pentru zboruri interne, cât și pentru zboruri externe.

3. S-a creat un foaier pentru VIP-uri cu ocazia vizitei președintelui american Richard Nixon?

Prima vizită a unui președinte american în țara noastră începe pe aeroportul Otopeni. Pe 2 august 1969, Richard Nixon este primit și găzduit de soții Ceaușescu timp de două zile. Am rămas cu o amintire de atunci: special pentru această ocazie, pe aeroportul Otopeni a fost construit un foaier pentru celebrități.

4. Este cel mai mare nod aviatic din România?

  • peste 14,7 milioane de călători au tranzitat, în 2019, Aeroportul Otopeni, care este cel mai mare din țara noastră;
  • 57 de companii aeriene operează pe acest aeroport, care transportă pasageri către 131 destinaţii;
  • 15 minute: atât am putea face de la Gara de Nord din București până la aeroport, pe noua linie de cale ferată care leagă cele două obiective – ar trebui să fie gata în august 2020.

5. Vara, temperatura poate ajunge pe piste până la 80 de grade Celsius?

6. În terminalul Plecări se află și o biserică, singura din sud-estul Europei aflată în incinta unui aeroport?

7. În pasajul de trecere dintre cele două terminale există o expoziție permanentă cu lucrări românești de artă?

8. Cea mai aglomerată zi pe Aeroportul Otopeni a fost pe 9 mai 2012, când un avion a aterizat la fiecare 3-4 minute (atunci Bucureștiul a fost gazda finalei competiției Europa League la fotbal)?

***

Căutați cazare lângă Aeroportul Otopeni? Consultați aici ofertele noastre speciale!

Te-ar putea interesa și: