Aeroportul Internațional “Henri Coandă” din Otopeni, cel mai important nod aviatic al țării noastre, are o istorie bogată.
Situat la 17 km nord de centrul Capitalei, are două terminale, două piste pentru avioane, peste 1.200 de angajați, 104 ghișee de check-in și 38 de porți de îmbarcare.
În continuare v-am pregătit o listă câteva lucruri inedite despre Aeroportul Otopeni.
Știați că:
1. Aeroportul Otopeni fost bază militară pentru Al Treilea Reich?
Aeroportul Otopeni a jucat un rol strategic în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Bază importantă în regiune pentru trupele naziste, a găzduit în cea mai mare parte forțe militare aeriene conduse de generalul german Alfred Gerstenberg.
După ce românii au întors armele în 1944, aviația americană a trimis 400 de aparate de zbor să atace ultima insulă a nemților din zona Bucureștiului. Pierderile în rândul parașutiștilor germani au fost uriașe, terminând practic dominația acestora în capitala țării noastre.
2. A depășit în grandoare aeroporturile franceze?
În 1965, creșterea traficului aerian, asigurat până atunci în exclusivitate de aeroportul Băneasa, determină construirea unui nou aeroport în zona Capitalei.
Atunci a început procesul de transformare a bazei aeriene militare Otopeni în aerogară, care a inclus, printre altele, modernizarea pistei existente și prelungirea ei până la 3500 m. Era o cifră impresionantă pentru acea vreme, fiind superioară “bătrânului” aeroport Paris-Orly. În programul de modernizări a fost inclus și un nou terminal de pasageri, atât pentru zboruri interne, cât și pentru zboruri externe.
3. S-a creat un foaier pentru VIP-uri cu ocazia vizitei președintelui american Richard Nixon?
Prima vizită a unui președinte american în țara noastră începe pe aeroportul Otopeni. Pe 2 august 1969, Richard Nixon este primit și găzduit de soții Ceaușescu timp de două zile. Am rămas cu o amintire de atunci: special pentru această ocazie, pe aeroportul Otopeni a fost construit un foaier pentru celebrități.
4. Este cel mai mare nod aviatic din România?
- peste 14,7 milioane de călători au tranzitat, în 2019, Aeroportul Otopeni, care este cel mai mare din țara noastră;
- 57 de companii aeriene operează pe acest aeroport, care transportă pasageri către 131 destinaţii;
- 15 minute: atât am putea face de la Gara de Nord din București până la aeroport, pe noua linie de cale ferată care leagă cele două obiective – ar trebui să fie gata în august 2020.
5. Vara, temperatura poate ajunge pe piste până la 80 de grade Celsius?
6. În terminalul Plecări se află și o biserică, singura din sud-estul Europei aflată în incinta unui aeroport?
7. În pasajul de trecere dintre cele două terminale există o expoziție permanentă cu lucrări românești de artă?
8. Cea mai aglomerată zi pe Aeroportul Otopeni a fost pe 9 mai 2012, când un avion a aterizat la fiecare 3-4 minute (atunci Bucureștiul a fost gazda finalei competiției Europa League la fotbal)?
***
Căutați cazare lângă Aeroportul Otopeni? Consultați aici ofertele noastre speciale!
- Data publicării: 20.06.2023
Te-ar putea interesa și:
Evenimente și atracții turistice de neratat pentru familii în București
Bucureștiul, capitala României, este un oraș vibrant și dinamic, plin de istorie, cultură și divertisment. Cu toate că uneori poate
Top 7 motive să alegi o piscină lângă București
O piscină lângă București este alegerea perfectă pentru zilele toride de vară, când vrei să te relaxezi, să faci o
Idei pentru o cină romantică de Valentine’s Day: recomandări pentru o seară memorabilă în doi
Te pregătești pentru o seară de neuitat cu persoana iubită? Valentine’s Day este o ocazie minunată de a celebra dragostea